Altatógépek mobilitását biztosító fejlesztés az OPTITECH PLUS Kft-nél 

A projekt alapadatai:

  • Projekt azonosító: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00359
  • Igényelt támogatás: 19 977 457 Ft
  • Támogatás mértéke: 59,99 %
  • A projekt költségvetése: 33 295763 Ft
  • Projekt tervezett befejezése: 2023.02.28.

 

A projekt bemutatása:

A projekt célja egy olyan univerzális eszköz kifejlesztése, amely mobilizálhatóvá teszi az egészségügyi rendszerben használatos altatógépeket. A berendezés egy házból áll, és az altatógéphez csatlakoztatható csőrendszerből, és elektronikai rendszerből, melybe egy áramforrás is be van építve, és lehetővé teszi, hogy bel-, és kültéren egyaránt használható legyen. A jelenlegi rendkívüli helyzet új, vagy eddig másodlagos megoldásokat igényel az egészségügy területén is. Egy mobilis altatógép széles körben felhasználható, a fogászati kezelésektől kezdve a sürgősségi betegellátáson át az állatorvosi beavatkozásokig. Az altatógépek alapvetően két funkciót – altatógáz keverése és lélegeztetés – tudnak ellátni függetlenül egymástól is, aminek mobilitása nagymértékben hozzájárul például az egészségügyi intézményen kívüli sürgős eseteknél.

A hordozható altatógépek hozzájárulhatnak a nagyobb, jól felszerelt egészségügyi intézmények tehermentesítéséhez, lehetővé téve, hogy a páciens tartózkodási helyének közvetlen közelében is sor kerülhessen a készüléket is igénylő beavatkozásokra.

A fejlesztés eredményeként létrejövő eszközt a különböző típusú egészségügyi szervezetek széles köre igénybe veheti, és univerzális kialakítása következtében a legtöbb, jelenleg aktív használatban levő altatógép szállítására alkalmas lesz.

A projekt során egy olyan struktúrát kívánunk kifejleszteni, mely lehetővé teszi, hogy az altatógépek szállíthatóvá váljanak, és alkalmasak legyenek a kórházakon kívüli használatra. A célkitűzés összhangban van az S3 stratégia „Egészséges társadalom és jólét” nemzeti prioritással, hiszen a létrehozott termék elősegíti az egészségügyi kezelésre szorulók minél gyorsabb és hatékonyabb kezelését.

 

A projekt megvalósulásának helyszíne:

1161 Budapest Dobó utca 8.

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósul meg:

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

Cím: 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

E-mail: nkfialap@nkfih.gov.hu

Telefon: +36 1 795 9500

Honlap: https://nkfih.gov.hu/palyazoknak